Bjørknes PrivatskoleBjørknes HøyskoleUtenlandsstudier
Privatskolen
KatalogSøknadskjemaKontakt ossBjørknes PortalStartside
Studier i Ungarn

Ungarn var det første landet i Sentral Europa som kunne tilby medisinutdanning på engelsk

Pécs University Medical School , Pécs 
Hvor: Pécs
URL: www.pote.hu
Fakulteter: Medisin

Dersom du tar tog ca en time sørover fra Budapest, kommer du til middelalderbyen Pécs. Byen har en vakker og historisk gamleby, samt et velrenommert medisinsk universitet. Her finner du et intimt studiemiljø, både hva gjelder byliv og universitetsliv. Det er tett kontakt mellom studenter og professorene, noe studentene setter stor pris på. I Pécs er det gode muligheter for friluftsliv, da byen ligger gunstig til for dette nær et fjellområde, samt berømte vinområder.

I Pécs kan norske studenter studere medisin på engelsk. Utdanningen er 6-årig, hvor de to første årene består av pre-klinisk teoretisk undervisning. Universitetet ligger side om side med et stort sykehus hvor praksisen foregår. Sykehuset har nylig åpnet en topp-moderne hjerteavdeling. Det er også gode muligheter for å delta i forskningsprosjekter hvis ønskelig.

Les mer om opptaksprøver og søknadsprosessen og last ned emnelister og søknadsskjema her

Ved dette universitetet har du også mulighet til å ta det første året av medisinutdanningen i Norge. Les mer om medisinutdanning Oslo-Ungarn her


Semmelweis University
Hvor: Budapest
Antall studenter: 4.000
URL: www.sote.hu
Fakulteter: Medisin, odontologi, farmasi

Universitetet ble grunnlagt i 1796, og har vært i alle disse årene ett av øst Europas mest prestisjetunge universiteter innen medisin og helsefaglige forskning. I mange år har Semmelweis drevet engelskspråklig undervisning i medisin, odontologi og farmasi for internasjonale studenter, og i over 10 år har norske studenter funnet veien dit.

Selv før kommunismens fall, var Budapest en mer moderne og progressiv by enn andre i Øst Europa. Nå fremstår Budapest som en storslått, travel europeisk storby som i det siste har blitt til en stor turistmagnet. Storbyen kan by på designer butikker, vakker arkitektur, europeisk kaféliv, og historiske varmekilder.

University of Szeged
Hvor:Szeged
URL: www.szote.u-szeged.hu
Fakulteter:Medisin, odontologi,farmasi

I Szeged er det studentene som dominerer bybildet. Byen ligger ca en time fra Budapest nær grensen til Romania og har ca 177 000 innbyggere og ligger på begge sider av elven Tisza. Byen kalles "The city of sunshine" på grunn av sine mange soltimer og har et meget godt middelhavsklima med lange, varme sommere. Universitetet er kjent for høy vitenskapelig kvalitet og i 2004 ble det rangert blant de 100 beste i Europa.Universitetet er samlet på ett område.

Szent István University
Hvor: Budapest
Antall studenter: 800
URL: www.univet.hu
Fakulteter: Veterinærmedisin

Dette er den eneste veterinærskolen i Ungarn. De har om lag 800 studenter hvorav 300 er internasjonale studenter for studere faget enten på engelsk eller tysk. Fakultetet holder en høy internasjonal standard, og du får praktisere ditt fremtidige yrke allerede fra svært tidlig i studietiden. Studiet varer i 5 år, og er inndelt i to år med prekliniske studier og tre år med kliniske studier. Universitetet har både små- og stordyrklinikker hvor studenter kan ta en del av praksisen. Stordyrklinikken er nyåpnet i en flott, prisvinnende, "state-of-the-art" bygning i utkanten av Budapest. Campusområdet ellers ligger meget sentralt til i en hyggelig, grønn og intim kvadratur i Budapest.

Selv om Budapest er en storby, er levekostnadene fortsatt rimelig. Bolig er ikke vanskelig å skaffe, og studentmiljøet er veletablert og godt.

Opptaksprøve:
Opptak på medisin, veterinærmedisin, odontologi og farmasi gjøres på grunnlag av en muntlig og skriftlig opptaksprøve hvor du testes i biologi og kjemi samt engelsk. Du må i tillegg ha generell studiekompetanse, men snittkarakteren din har ingen betydning for opptak. Opptaksprøven holdes på Bjørknes i månedsskiftet februar-mars og i månedsskiftet mai-juni.  Hvis det fortsatt er ledige plasser tilbys testen igjen i august. Bjørknes arrangerer forberedelseskurs i engelsk fagterminologi  og et oppfriskningskurs i biologi og kjemi i forkant av opptaksprøvene, samt et ungarskkurs og kurs i studieteknikk i august, før studiestart. 
 

Tilbake
FAKTA

Skoleåret: september-juni

Opptak: opptaksprøve måneddskiftet februar-mars og i månedsskiftet mai-juni

Frist: rullerende

Skolepenger: fra US$ 13900 per år

Søknadsgebyr: NOK 1600 per universitet